Final 8/9

8 september i Stockholm kommer finalisterna i respektive kategori av Butiksgastro 2024 att göra upp om förstaplatserna. 

Nedan på sidan samlas all uppdaterad information till både tävlande, partners och externa inför finalen.

Gala 8/9

9 september är det galamiddag och prisutdelningen på Fotografiska i Stockholm. 

Nedan på sidan samlas all uppdaterad information till både tävlande, partners och externa inför galan.

information

FINAL

PLATS

Coop Hagastaden, Stockholm – Här tävlar kategorierna Kök och Kock.

ICA Maxi Nacka, Stockholm – Här tävlar kategorierna: Bageri, Bagre, Kök och Kock.

TÄVLINGSTIDER

Nedan finner du serveringstiderna för dagen. 

UTRUSTNING och Material

Finalerna kommer att äga rum på Coop Hagastaden och ICA Maxi Nacka i Stockholm. Kontaktuppgifter till respektive butik hittar ni i dokumentet nedan, ”viktig information”. Kontakta butiken där ni ska tävla för att komma överens om vilken utrustning som finns på plats och vad ni själva behöver ta med er.

I samtliga kategorier ansvarar varje finalist för inköp av råvaror till recepten samt resor till och från tävlingsplatsen.

OBS! Råvarorna till det två hemliga råvarukorgarna i kategorierna kock och kök står Butiksgastro för.

Nedan finner ni som finalister, VIKTIG praktisk information för dagen! Vänligen läs igenom nogrant.

TÄVLINGSUPPLÄGG

Tävlingen premierar råvarukvalitet, kreativitet, samarbete, hantverk, hållbarhet och smak. Recepten är framtagna för att generera inspiration till vad som skulle kunna serveras i butik efter tävlingen. En del sätter prov på teknik och hantverk, andra testar nivån på erfarenhet och kunskap; en del uppmuntrar till kreativitet, andra ger prov på ett större helhetstänk kopplat till hållbarhet.

Det är en tävling där man ska visa på ambition och vilja att vinna i respektive kategori. Med det sagt, kan man motivera ett val som ökar ens chans att vinna tävlingen, men som inte är långsiktigt ekonomiskt eller socialt hållbart i butik. Likväl kan man motivera ett val med långsiktig ekonomisk, ekologisk eller social hållbarhet. Se till att motiveringen tydliggörs.

BEDÖMNING

Juryn bedömer utseende, uppläggning, hantverk, textur, råvaruhantering och smak.

Ni bedömds inte på portionsstorlek. För miljöns skull, tänk på att inte servera för stora portioner. Proportionerna ska däremot förbli detsamma.

Varje tävlande avgör själv hur mycket som ska förberedas/tillagas på förhand. Tillagning, hantering och metod bedöms inte av juryn.

JURYN

Coop Hagastaden
– Ida Baunh
– Jens Ericsson
– Magnus Johansson
– Sebastian Gibrand

ICA Maxi Nacka
– Jens Ericsson
– Magnus Johansson
– Sebastian Gibrand

FAQ

Hur mycket får man förbereda innan?
– Juryn bedömer inte arbetet i köket/bageriet/konditoriet. Därför går det bra att förbereda i så stor utsträckning som man vill. 

Har man tillgång till sin station i butiken dagen innan?
– Det går bra att lämna saker i båda finalbutikerna. Vill man förberad något innan får man vända sig till kontaktpersonen i respektive butik för att ställa frågan. 

Får man ha en hjälpreda med till finalen?
– För kategorierna kock, bagare och konditor får man lov att ha med en hjälpreda. 

Kommer det att finnas material för smakprov i finalbutikerna (tex engångsgaffel, små engångsskålar)?
– På Coop Hagastaden finns det material att tillgå.

Får man servera smör, olja eller liknande till bröd och knäckebröd?
– Ja, det går bra. Dock bedöms ej dessa tillbehör. 

Ska receptet på ”Klassisk Kanelbulle” enbart innehålla klassisk smaksättning?
– Ja. För detta recept bedöms inte smakkreativitet utöver den klassiska. Valfri slganing är dock tillåtet. 

Kontaktuppgifter

Vid frågor kring finalen, kontakta:

Rebecca Lüning
0709-571716

information

GALA

INBJUDAN

Inbjudningar skickas ut till respektive butik och partner, samt till ett begränsat antal övriga som vill anmäla sig. 

Meddela kring allergier i god tid innan. 

Vid frågor, kontakta rebecca@bergkvistpublishing.se

TID OCH PLATS

Galamiddagen kommer att hållas på Fotografiska i Stockholm.

Tid: 9 sept, kl. 17:30

Adress: Stadsgårdshamnen 24  (OBS! Google Maps kan vara missvisande)

Exklusivt för-mingel:

Tid: 16.00

Adress: Huvudentré Stadsgårdshamnen 22 (OBS! Google Maps kan vara missvisande)

BILJETTPRIS

2495kr/biljett för galamiddagen.

Kontaktuppgifter

Vid frågor kring galan, kontakta:

Rebecca Lüning
0709-571716

RECEPT

OBS! Recepten ska skrivas ut för båda tävlingsbidragen, separat. Recepten kommer att läggas på Jury-bordet. Varje sida ska därför märkas med kategori, namn och butik

ÅRETS
BUTIKSKOCK

ÅRETS
BUTIKSbagare

ÅRETS
BUTIKSkonditor

ÅRETS
BUTIKSkök

ÅRETS
BUTIKSbageri

ÅRETS
BUTIKSkonditori

Partners